Vem som helst kan lära sig att baka som i Italien!
När jag byggde upp en karriär som triathlon coach insåg jag att jag hade en förmåga att ta mjöl och vatten och förvandla det till något magiskt.
Nu delar jag med mig av min kunskap.
För att förstå hur jag kan göra detta,
läs min berättelse…
Triathlon Coach
Vårdbiträde
Kock och köksansvarig
Bagarmästare
Triathlon Coach
Vårdbiträde
Kock och köksansvarig
Bagarmästare
Introduktion
5 mars 2019.
Jag var redo att flytta till Sverige från Italien.
Den stora dagen hade kommit.
Jag och min fru Alessandra hade alltid pratat om möjligheten att flytta till hennes hemland, så den morgonen var jag inte nervös utan bara redo att komma in i matchen igen.
Efter examen från konstgymnasiet hade jag en stor passion för idrott, så jag bestämde mig för att specialisera mig inom denna sektor.
Därmed började en lång utbildningsresa, först som simlärare, sedan som triathlon coach och styrkelyftstränare.
Jag var nöjd med det jag gjorde… men jag kände att framtiden skulle ta mig i nya riktningar.
På min fritid blev jag mer och mer passionerad för bakning och i synnerhet teknikerna för den mest uppskattade produkten i världen: La Pizza!
Introduktion
5 mars 2019.
Jag var redo att flytta till Sverige från Italien.
Den stora dagen hade kommit.
Jag och min fru Alessandra hade alltid pratat om möjligheten att flytta till hennes hemland, så den morgonen var jag inte nervös utan bara redo att komma in i matchen igen.
Efter examen från konstgymnasiet hade jag en stor passion för idrott, så jag bestämde mig för att specialisera mig inom denna sektor.
Därmed började en lång utbildningsresa, först som simlärare, sedan som triathlon coach och styrkelyftstränare.
Jag var nöjd med det jag gjorde… men jag kände att framtiden skulle ta mig i nya riktningar.
På min fritid blev jag mer och mer passionerad för bakning och i synnerhet teknikerna för den mest uppskattade produkten i världen: La Pizza!
Som konstnär har jag länge letat efter sätt att uttrycka min kreativitet, men passionen för att baka uppstod inte av en slump utan från en modell som jag alltid haft framför mina ögon…
Min mormor Rita
Hon kunde ha skrivit manualen för det italienska köket förutom att hon föddes under andra världskriget och inte kunde gå i skolan så länge. Hennes mamma kom från Emilia Romagna, en region som är känd över hela världen för sin Äggpasta, Tagliatelle, Tortellini och till och med Lasagne alla Bolognese.
Det var först i det ögonblicket som jag insåg att att äta inte bara är att äta mat för att fylla magen, utan det är också ett sätt att ta hand om andra och framför allt sin familj.
Att äta uttrycker ett sätt att överlämna en berättelse, familjehistoria, en tradition som går i arv från generation till generation.
Matlagning är en konst inte bara för att det finns stjärnmärkta restauranger! Det krävs inte mycket för att skapa en speciell maträtt.
Det var därför min kärlekshistoria med bakning började.
Mitt uppdrag har nu blivit att föra familjetraditionen vidare med passion och lite innovation.
Som konstnär har jag länge letat efter sätt att uttrycka min kreativitet, men passionen för att baka uppstod inte av en slump utan från en modell som jag alltid haft framför mina ögon…
Min mormor Rita
Hon kunde ha skrivit manualen för det italienska köket förutom att hon föddes under andra världskriget och inte kunde gå i skolan så länge. Hennes mamma kom från Emilia Romagna, en region som är känd över hela världen för sin Äggpasta, Tagliatelle, Tortellini och till och med Lasagne alla Bolognese.
Det var först i det ögonblicket som jag insåg att att äta inte bara är att äta mat för att fylla magen, utan det är också ett sätt att ta hand om andra och framför allt sin familj.
Att äta uttrycker ett sätt att överlämna en berättelse, familjehistoria, en tradition som går i arv från generation till generation.
Matlagning är en konst inte bara för att det finns stjärnmärkta restauranger! Det krävs inte mycket för att skapa en speciell maträtt.
Det var därför min kärlekshistoria med bakning började.
Mitt uppdrag har nu blivit att föra familjetraditionen vidare med passion och lite innovation.
Landning i Dalarna
6 mars 2019 – I Italien var det redan vår men när jag kom till Sverige låg det fortfarande snö överallt.
Jag minns att jag fick vänta mer eller mindre en månad innan jag gick ut på min racercykel för första gången.
”Välkommen till Falun” sa min granne till mig.
Jag skrev in mig på Svenska kursen för invandrare – SFI och efter några månader accepterade de mig.
Det var inte lätt, och för att övervinna svårigheterna tog jag min tillflykt till det jag var bäst på – Baka och träna med min cykel.
Så när jag tittade på Instagram upptäckte jag att det fanns en italienare i Falun med flera italienska vänskaper gemensamt.
Det var Gilberto Panisi, en lovande ung italiensk längdskidåkare som hade flyttat några år tidigare för att studera och träna här i Falun.
Jag bestämde mig för att kontakta honom och vi blev genast cykelvänner.
Vi träffades vid olika tidpunkter i våra liv.
Jag var redan pappa till två små flickor, medan han var en ung student.
Av den anledningen hade vi olika livsrytmer, men tack vare vår stora passion för idrott och italiensk mat höll vi alltid kontakten.
Landning i Dalarna
6 mars 2019 – I Italien var det redan vår men när jag kom till Sverige låg det fortfarande snö överallt.
Jag minns att jag fick vänta mer eller mindre en månad innan jag gick ut på min racercykel för första gången.
”Välkommen till Falun” sa min granne till mig.
Jag skrev in mig på Svenska kursen för invandrare – SFI och efter några månader accepterade de mig.
Det var inte lätt, och för att övervinna svårigheterna tog jag min tillflykt till det jag var bäst på – Baka och träna med min cykel.
Så när jag tittade på Instagram upptäckte jag att det fanns en italienare i Falun med flera italienska vänskaper gemensamt.
Det var Gilberto Panisi, en lovande ung italiensk längdskidåkare som hade flyttat några år tidigare för att studera och träna här i Falun.
Jag bestämde mig för att kontakta honom och vi blev genast cykelvänner.
Vi träffades vid olika tidpunkter i våra liv.
Jag var redan pappa till två små flickor, medan han var en ung student.
Av den anledningen hade vi olika livsrytmer, men tack vare vår stora passion för idrott och italiensk mat höll vi alltid kontakten.
Rött eller blått piller?
I januari 2020 anmälde jag mig till den svenska kursen för kockar.
Strax efter kursstarten skulle jag börja jobba på en ganska populär restaurang i staden, men nästan samtidigt började det komma nyheter om problemen som Covid 19 orsakade i Italien.
Inom en mycket kort tid började restriktionerna och jag befann mig isolerad hemma.
Jag var absolut tvungen att hitta en lösning och efter några veckor kontaktade min lärare mig för att fråga om jag var intresserad av ett sommarjobb hos Falu kommun.
Hon förklarade för mig att det innebar att följa en gratis hygienkurs för att utbilda personal för att förhindra eller begränsa smittspridningen på äldreboenden.
Så jag bestämde mig för att gå den här hygienkursen och blev strax efter anvisad till ett äldreboende i en by utanför staden.
Kursen hade varit ganska svår att bearbeta känslomässigt, eftersom jag aldrig tänkt på att jobba som vårdspersonal, men när jag väl började tog den mänskliga aspekten över och framför allt kände jag mig som en del av en varm familj.
Jag minns just den där lukten från den perioden som är förknippad med åldrande.
Jag försökte när det var möjligt att öppna fönstren ofta och städa rummen väl för att göra miljön trevligare för alla, men min dolda talang i köket höll sig inte gömd länge, och snart blev jag ombedd att arbeta i köket och förbereda fika för boende och kollegor.
Rött eller blått piller?
I januari 2020 anmälde jag mig till den svenska kursen för kockar.
Strax efter kursstarten skulle jag börja jobba på en ganska populär restaurang i staden, men nästan samtidigt började det komma nyheter om problemen som Covid 19 orsakade i Italien.
Inom en mycket kort tid började restriktionerna och jag befann mig isolerad hemma.
Jag var absolut tvungen att hitta en lösning och efter några veckor kontaktade min lärare mig för att fråga om jag var intresserad av ett sommarjobb hos Falu kommun.
Hon förklarade för mig att det innebar att följa en gratis hygienkurs för att utbilda personal för att förhindra eller begränsa smittspridningen på äldreboenden.
Så jag bestämde mig för att gå den här hygienkursen och blev strax efter anvisad till ett äldreboende i en by utanför staden.
Kursen hade varit ganska svår att bearbeta känslomässigt, eftersom jag aldrig tänkt på att jobba som vårdspersonal, men när jag väl började tog den mänskliga aspekten över och framför allt kände jag mig som en del av en varm familj.
Jag minns just den där lukten från den perioden som är förknippad med åldrande.
Jag försökte när det var möjligt att öppna fönstren ofta och städa rummen väl för att göra miljön trevligare för alla, men min dolda talang i köket höll sig inte gömd länge, och snart blev jag ombedd att arbeta i köket och förbereda fika för boende och kollegor.
Många av dem ville ha recepten och komplimenterade mig genom att fråga mig när jag skulle öppna mitt eget ställe…
En sockerbagare
Jag hade den tekniska och praktiska kunskaper för att öppna ett eget ställe, men jag hade ännu inte de språkkunskaper som skulle få mig att känna mig redo att öppna mitt eget företag.
Efter sommaren kontaktade min lärare mig och erbjöd mig att göra provet för att slutföra SFI-kursen och bjöd sedan in mig att fortsätta yrkesskola eftersom det skulle hjälpa mig att växa professionellt och följaktligen förbättra mitt språk.
Hon hade helt rätt och ett steg i taget bestämde jag mig för att ta SFI-test och sedan söka till programmet för att bli svensk bagare och konditor.
Så strax innan jul fick jag svaret..
”Hej Davide!
Du har blivit antagen till Svenska Bageri- och Konditoriprogrammet under förutsättning att du pluggar grundläggande i svenska språket”
Mvh bageri & konditori lärare.
Så det var .. som en frisk fläkt började en resa som varade i ungefär ett och ett halvt år.
Under denna period bestämde jag mig för att praktisera på så många arbetsplatser som möjligt för att få en bra praktisk synvinkel. Det var väldigt stressigt eftersom jag inte hann känna till rutinerna på ett ställe som jag började om på ett annat ställe.
På vissa ställen kunde jag inte vänta med att åka men tiden gick aldrig, andra istället gick tiden fort och jag hade lätt kunnat göra ett dubbelpass utan att tvinga mig själv.
Å andra sidan med svenska kursen började jag äntligen se framsteg och känna mig lite mer bekväm med språket.
Många av dem ville ha recepten och komplimenterade mig genom att fråga mig när jag skulle öppna mitt eget ställe…
En sockerbagare
Jag hade den tekniska och praktiska kunskaper för att öppna ett eget ställe, men jag hade ännu inte de språkkunskaper som skulle få mig att känna mig redo att öppna mitt eget företag.
Efter sommaren kontaktade min lärare mig och erbjöd mig att göra provet för att slutföra SFI-kursen och bjöd sedan in mig att fortsätta yrkesskola eftersom det skulle hjälpa mig att växa professionellt och följaktligen förbättra mitt språk.
Hon hade helt rätt och ett steg i taget bestämde jag mig för att ta SFI-test och sedan söka till programmet för att bli svensk bagare och konditor.
Så strax innan jul fick jag svaret..
”Hej Davide!
Du har blivit antagen till Svenska Bageri- och Konditoriprogrammet under förutsättning att du pluggar grundläggande i svenska språket”
Mvh bageri & konditori lärare.
Så det var .. som en frisk fläkt började en resa som varade i ungefär ett och ett halvt år.
Under denna period bestämde jag mig för att praktisera på så många arbetsplatser som möjligt för att få en bra praktisk synvinkel. Det var väldigt stressigt eftersom jag inte hann känna till rutinerna på ett ställe som jag började om på ett annat ställe.
På vissa ställen kunde jag inte vänta med att åka men tiden gick aldrig, andra istället gick tiden fort och jag hade lätt kunnat göra ett dubbelpass utan att tvinga mig själv.
Å andra sidan med svenska kursen började jag äntligen se framsteg och känna mig lite mer bekväm med språket.
För varje slut finns det en ny början
Det var bara några månader innan utbildningen avslutades som vårt hus fylldes av en liten pojke som hette Jakob.
Nåväl, en varm marskväll föddes mitt tredje barn.
Jag lyckades ägna mig totalt åt familjen i ungefär tio dagar och sedan fick jag fokusera på att avsluta de två sista månaderna av utbildningen, men jag måste säga att de flög förbi snabbt och i juni började jag planera min framtid lite…
Det fanns en önskan att ta min egen väg, att öppna mitt eget bageri eller pizzeria, men med en nyfödd bebis var det bättre att hitta ett jobb med scheman som fungerade med de nya familjevanorna.
Och så av en slump på Instagram såg jag en sponsring av Falu kommun som sökte kockar till förskolor och grundskolor. Jag skulle ha jobbat måndag till fredag från 7.00 till 15.30 – jag tyckte det var en bra kompromiss, så jag bestämde mig för att skicka intresseanmälan.
Mot slutet av sommaren fick jag möjlighet att prova en mycket känd restaurang i staden.
De tyckte mycket om mig och de erbjöd mig att jobba 100% med dem men samtidigt hade jag också en intervju med kommunen.
Äntligen började jag jobba med kommunen den 1 oktober och samtidigt började jag jobba extra på kvällarna i restaurangen mot gjorda planer.
Det var en väldigt hektisk tid, arbetade nästan 80 timmar i veckan och aldrig träffa min familj, allt i syfte att spara så mycket pengar som möjligt så att jag kunde öppna mitt företag så snart som möjligt.
För varje slut finns det en ny början
Det var bara några månader innan utbildningen avslutades som vårt hus fylldes av en liten pojke som hette Jakob.
Nåväl, en varm marskväll föddes mitt tredje barn.
Jag lyckades ägna mig totalt åt familjen i ungefär tio dagar och sedan fick jag fokusera på att avsluta de två sista månaderna av utbildningen, men jag måste säga att de flög förbi snabbt och i juni började jag planera min framtid lite…
Det fanns en önskan att ta min egen väg, att öppna mitt eget bageri eller pizzeria, men med en nyfödd bebis var det bättre att hitta ett jobb med scheman som fungerade med de nya familjevanorna.
Och så av en slump på Instagram såg jag en sponsring av Falu kommun som sökte kockar till förskolor och grundskolor. Jag skulle ha jobbat måndag till fredag från 7.00 till 15.30 – jag tyckte det var en bra kompromiss, så jag bestämde mig för att skicka intresseanmälan.
Mot slutet av sommaren fick jag möjlighet att prova en mycket känd restaurang i staden.
De tyckte mycket om mig och de erbjöd mig att jobba 100% med dem men samtidigt hade jag också en intervju med kommunen.
Äntligen började jag jobba med kommunen den 1 oktober och samtidigt började jag jobba extra på kvällarna i restaurangen mot gjorda planer.
Det var en väldigt hektisk tid, arbetade nästan 80 timmar i veckan och aldrig träffa min familj, allt i syfte att spara så mycket pengar som möjligt så att jag kunde öppna mitt företag så snart som möjligt.
Min första pappaledighet
Med det nya året skulle Alessandra börja studera på högskolan och jag kunde inte hänga med längre så jag bestämde mig för att ta sex månaders föräldraledighet med Jakob.
I Italien hade jag aldrig haft möjlighet att ta ut föräldraledighet, så det var en helt ny upplevelse för mig.
Så jag hade börjat laga mat igen till min familj precis som min mormor Rita alltid sa till mig som pojke..
”Med lite kan du göra mycket!”
Det var upplysande, jag förstod att jag absolut inte ville öppna en restaurang för att mata alla men inte min familj.
Pappaledighet lärde mig att kvaliteten på vårt liv är direkt proportionell mot den tillfredsställelse och balans vi lyckas skapa inom de tre huvudområdena i våra liv … Hälsa, Relationer och Arbete.
Så öppnandet av restaurang eller bageri skulle ha satt ”Hälsa” och ”Relationer” i bakgrunden, för att ge mer utrymme åt ”Arbete”.
Och det var inte vad jag ville att det skulle hända, så jag började överväga att lära ut mina kunskaper snarare än att öppna en lokal.
På så sätt kunde jag ha hjälpt många människor, och det finns inget vackrare än att dela något som kan förbättra andras liv.
Min första pappaledighet
Med det nya året skulle Alessandra börja studera på högskolan och jag kunde inte hänga med längre så jag bestämde mig för att ta sex månaders föräldraledighet med Jakob.
I Italien hade jag aldrig haft möjlighet att ta ut föräldraledighet, så det var en helt ny upplevelse för mig.
Så jag hade börjat laga mat igen till min familj precis som min mormor Rita alltid sa till mig som pojke..
”Med lite kan du göra mycket!”
Det var upplysande, jag förstod att jag absolut inte ville öppna en restaurang för att mata alla men inte min familj.
Pappaledighet lärde mig att kvaliteten på vårt liv är direkt proportionell mot den tillfredsställelse och balans vi lyckas skapa inom de tre huvudområdena i våra liv … Hälsa, Relationer och Arbete.
Så öppnandet av restaurang eller bageri skulle ha satt ”Hälsa” och ”Relationer” i bakgrunden, för att ge mer utrymme åt ”Arbete”.
Och det var inte vad jag ville att det skulle hända, så jag började överväga att lära ut mina kunskaper snarare än att öppna en lokal.
På så sätt kunde jag ha hjälpt många människor, och det finns inget vackrare än att dela något som kan förbättra andras liv.
The Alvolo’s brothers
På min fritid började jag planera och lägga grunden för att göra idén genomförbar.
Vid en viss tidpunkt insåg jag att att ha ett bra resesällskap med mig skulle vara det rätta valet för att göra skillnad.
Gilberto var den perfekta personen.
Båda var idrottsmän med passion för god mat och kärlek till sitt land.
Jag är mer kreativ och visionär.
Han är mer rationell och praktisk,
men båda är redo att lämna sin ”komfortzon” för att ta med lite Italien hit till Skandinavien.
The Alvolo’s brothers
På min fritid började jag planera och lägga grunden för att göra idén genomförbar.
Vid en viss tidpunkt insåg jag att att ha ett bra resesällskap med mig skulle vara det rätta valet för att göra skillnad.
Gilberto var den perfekta personen.
Båda var idrottsmän med passion för god mat och kärlek till sitt land.
Jag är mer kreativ och visionär.
Han är mer rationell och praktisk,
men båda är redo att lämna sin ”komfortzon” för att ta med lite Italien hit till Skandinavien.
Nu! Din gratiskurs väntar på dig
Få tillgång till PizzaKitt
Du kommer att kunna börja baka läckra pizzor
utan några dolda knep och hemligheter.
Nu! Din gratiskurs väntar på dig
Få tillgång till PizzaKit – du kommer att kunna börja baka läckra pizzor utan några dolda knep och hemligheter.